Skip to content

Від традицій давнини до сучасності...

(0960) 53-45-90

1 з 4 смертей від COVID-19, зареєстрованих у всьому світі минулого тижня, стався в Америці

Директор ВООЗ попереджає, що системи охорони здоров’я в деяких країнах перевантажені, і закликає країни, які отримують додаткові вакцини, дарувати їх регіону.

Вашингтон, округ Колумбія, 28 квітня 2021 р. (ВООЗ) – Лікарні в Південній та Центральній Америці намагаються впоратися з великим напливом хворих на COVID-19, оскільки пандемія продовжує зростати по всьому регіону, директор Панамериканської організації охорони здоров’я Карісса Ф. Етьєн повідомляється сьогодні.

“Госпіталізації в Коста-Ріці досягли найвищого рівня, і ми сподіваємось, що більшій кількості пацієнтів буде потрібна допомога, оскільки за останній тиждень країна повідомила про 50-відсотковий стрибок захворюваності”, – сказала доктор Етьєн журналістам на своєму щотижневому брифінгу в ЗМІ. «Лікарні Гватемали також досягли максимальних можливостей, – сказала вона, а в лікарнях Колумбії – ліжка інтенсивної терапії закінчуються у таких великих містах, як Богота та Медельїн».

Вона сказала, що “вакцина” все ще втомлюється через нашу нагальну потребу в більшій дозі. Ось чому ми закликаємо країни з додатковими дозами розглянути можливість передачі значної їх частини Америці, де ці дози, що рятують, вкрай необхідні і будуть негайно використані ».

Натовп госпітальної кризи частково зумовлений збільшенням госпіталізації молодших пацієнтів із COVID-19, яким рідше роблять щеплення та частіше піддають їх впливу. Вони, як правило, госпіталізуються на триваліші періоди і, отже, використовують більше ресурсів. “ВООЗ орієнтує наші країни на планування боротьби з раптовим збільшенням споживання таких важливих речовин, як кисень, препарати для інтубації, засоби індивідуального захисту та інфузійні насоси”, – сказав д-р Етьєн.

Поряд з госпіталізаціями, інфекції різко зростають по всій Латинській Америці та Карибському басейні.

Збільшується кількість випадків у Перу, Болівії, Аргентині та Уругваї, сказав д-р Етьєн. За її словами, кількість інфекцій зростає до рівня січня в Колумбії та зростає майже в усіх центральноамериканських країнах.

У Карибському басейні Гваделупа, Мартініка та Багамські острови повідомляють про зростаючі інфекції, сказав д-р Етьєн. “Протягом останніх семи днів Ангілья повідомила про понад 60% загальних випадків захворювання, а щотижневі випадки подвоїлися в Пуерто-Рико за той самий період”, – сказала вона.

“Тож не дивно, що багато країн нашого регіону посилили заходи охорони здоров’я шляхом продовження комендантської години, обмеження повторного відкриття та введення нових розпоряджень про перебування вдома”, – сказала вона. «Ці рішення ніколи не бувають простими, але виходячи з того, як зростають інфекції, саме це має статися. Ми знаємо, що ці заходи працюють, і я вітаю лідерів у всьому регіоні за те, що здоров’я на першому місці ”.

За останній тиждень в Америці було зареєстровано 1,4 мільйона нових випадків захворювання на COVID-19, тоді як 36 000 людей померли від цієї хвороби. “Насправді кожна четверта смерть від COVID, про яку повідомлялося у всьому світі минулого тижня, мала місце тут, в Америці”, – сказала вона.

Доктор Етьєн поставив країнам Латинської Америки та Карибського басейну високі оцінки за розподіл обмежених доз вакцин, які були доступні. “Більшість країн зробили велику роботу, дотримуючись рекомендацій ВООЗ та ПАОЗ щодо встановлення пріоритетів для ранніх доз медичним працівникам та іншим на передовій та врятування тисяч життів, захищаючи людей похилого віку та людей, які страждають на них”, – сказала вона.

Багато країн інвестували в холодні ланцюги для вакцин, що вимагають наднизьких температур. “У міру того, як поставки набирають темпів, наші холодні ланцюги та ланцюги поставок будуть випробовуватися далі, але вони готові до виклику”, – сказала вона.

Країни також захистили своє населення, розмістивши місця вакцин проти COVID-19 подалі від клінік та лікарень. Вони організували вакцинацію за кермом і кампанії від дверей до дверей, щоб зменшити шанс на передачу. “Завдяки цим зусиллям наш регіон ввів майже кожну дозу COVAX, яку отримав до цього часу”, – сказав д-р Етьєн. «Наш регіон продемонстрував, що може успішно розповсюджувати вакцини проти COVID швидко та ефективно».

Близько 317 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 було введено в Америці, понад 70% розподілено в США.

Країни Латинської Америки та Карибського басейну отримали майже 7 мільйонів доз у першому розподілі, закупленому через COVAX, глобальне партнерство для забезпечення рівномірного розподілу вакцин. Очікується, що більше закупованих доз COVAX надійде у травні та червні. “Найближчими тижнями країни отримають свої другі поставки COVAX”, – сказав д-р Етьєн. “І хоча дози залишаються обмеженими, більшість країн спостерігатимуть значне збільшення доз з першої хвилі”.

Доктор Етьєн попередив, що, хоча регіон бореться з COVID-19, рутинна імунізація проти інших захворювань, які можна запобігти вакцинам, відстає.

У минулому році майже 500 000 дітей пропустили щеплення від таких захворювань, як дифтерія, правець та кашлюк. За її словами, більше 300 000 пропустили щеплення проти кору, зазначивши, що зниження рівня імунізації пов’язане не тільки з пандемією. “Ці тенденції не є новими”, – сказала вона. “Протягом кількох років ми спостерігаємо зниження охоплення імунізацією в нашому регіоні”.

Доктор Етьєн закликав людей не відставати від звичайних щеплень. Вона також привітала медичних працівників, які, як очікується, вакцинують майже 100 мільйонів людей проти таких захворювань, як кір, грип та вірус папіломи людини під час цьогорічного Тижня вакцинації в Америці 24-30 квітня. Очікується, що медичні працівники протягом тижня вводять майже 9 мільйонів доз вакцин проти COVID-19.

Наші медичні працівники принесли надзвичайні особисті жертви та витримали навіть у найскладніших обставинах. Ми зобов’язані їм зробити все можливе, щоб захистити себе та свої громади – в тому числі, зробивши щеплення, коли настане ваша черга ».

Джерело: paho.org

Back To Top